Nieuwe Lockdown regels met wellicht een reisbeperking van 15 kilometer vanaf je huisadres

Michael Withuis 1

Het aantal positief geteste Nederlanders daalt maar mondjesmaat en daarom wil Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding dat de lockdown gaat worden verlengd.

De afgelopen weken nam het aantal positieve testen wel af maar lang niet snel genoeg, het gemiddelde ligt nu nog op 300 op 100.000 inwoners en volgens Timen moet dit veel verder omlaag wil er over versoepeling worden nagedacht.

Opvallend is dat onze oosterburen, de Duitsers, vandaag of morgen krijgen te horen dat ook Duitsland de lockdown blijft handhaven en mogelijk zelfs nog strenger gaat maken door een reisverbod in te stellen in bepaalde gebieden waar het aantal besmettingen erg hoog is, en ook de Britten kregen maandagavond te horen dat zij t/m half februari in volledig lockdown gaan.

Over een week komt het kabinet weer bij elkaar om samen met het OMT de cijfers door te nemen, maar bronnen in Den Haag laten nu al weten dat als het aantal besmettingen niet heel snel fors gaat dalen ook Nederland tot zeker half februari in lockdown blijft.

Volgens gelekte informatie gaat er waarschijnlijk een reisbeperking komen vanaf 15 kilometer van je huisadres. En een verlenging van de huidige lockdown. Dat betekent dat niet alleen de horeca, maar ook alle niet-essentiële winkels en sportclubs langer dichtblijven. Het zou kunnen dat er een aanscherping komt: het kabinet denkt daarbij aan het dichtgooien van meer winkels en het sluiten van hotels voor recreatieve overnachtingen.

De scholen – die op 18 januari weer zouden openen – moeten ook op slecht nieuws rekenen. Het Outbreak Management Team (OMT) bekijkt op dit moment wat de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus betekent voor de verspreiding onder kinderen. Als het klopt dat die variant meer rondgaat onder de jeugd, blijven de scholen dicht.

Toch blijft het opmerkelijk dat we in deze Lockdown blijven en dat die versterkt gaat worden aangezien de cijfers van de RIVM nog steeds redelijk hetzelfde zijn als in een griepseizoen van andere jaren.

One thought on “Nieuwe Lockdown regels met wellicht een reisbeperking van 15 kilometer vanaf je huisadres

  1. Behalve een avondklok, gaat een reisbeperking van 15 km vanaf je huis veel te ver. Dat houdt in dat mijn dochter niet meer naar huis kan komen in de weekenden. Dat houdt in dat zij niet kan reizen voor een noodzakelijke medische behandeling. Dat houdt in dat mijn zoon ook zijn praktijkonderwijs niet meer kan volgen dat nu 1x per week wordt gegeven. Dat houdt in dat ik één van mijn kinderen niet meer mag zien, terwijl zij ook moederziel alleen op een kamertje zit te verpieteren. Dit mag gewoon niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Einde van de Rutte-doctrine

Het einde van kabinet-Rutte III heeft al direct positieve effecten en betekent ook het einde van de ‘Rutte-doctrine’: ambtelijke notities zullen vanaf nu altijd openbaar worden gemaakt. Dat zei premier Rutte tijdens de persconferentie. Daarmee krijgt Nederland eindelijk weer een stukje van zijn rechtsstaat terug! Lees meer..